Ζουμ, ζουμ ,ζουμ οι μέλισσες πετούν!!!

Η μέλισσα ανήκει στην κατηγορία των ωφέλιμων εντόμων!

Πιστεύω να θυμάστε τις κατηγορίες των εντόμων…Αν δεν τις θυμάστε κάντε μια επαναληψούλα…

Και απαντήστε στην ερώτηση:

Γιατί η μέλισσα είναι ωφέλιμο έντομο;

Λοιπόν πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα όμως τη μέλισσα…τη μέλισσα εργάτρια…

Το σώμα της εργάτριας περιλαμβάνει 3 μέρη : το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.

Στο κεφάλι αποτελείται από 2 σύνθετα μάτια από τα οποία το κάθε ένα αποτελείται από 3000 οματίδια. Τα μάτια της μέλισσας διακρίνουν τα χρώματα που βλέπει και ο άνθρωπος με την διαφορά ότι εκείνη διακρίνει το υπεριώδες και δεν διακρίνει το κόκκινο.  Τα μάτια αυτά της μέλισσας χρησιμεύουν για την μακρινή όραση. Το μάτι του ανθρώπου μπορεί να διακρίνει κάπου 20-30 εικόνες το δευτερόλεπτο που είναι αρκετές για να του δώσουν την αίσθηση της συνεχόμενης κίνησης. Η μέλισσα λοιπόν βλέπει με 300 εικόνες το δευτερόλεπτο. Μήπως για αυτό τα έντομα όταν πάμε να τα πιάσουμε φεύγουν γιατί μας βλέπουν σε αργή κίνηση ?

Η μέλισσα έχει επίσης 3 απλά μάτια για την κοντινή όραση και για να βοηθούν τα σύνθετα μάτια. Τα απλά μάτια αντιλαμβάνονται την ένταση, το μήκος κύματος και την διάρκεια δράσης του ήλιου… Με αυτό τον τρόπο μέλισσες που συλλέγουν μακριά από την κυψέλη αντιλαμβάνονται την αλλαγή στην ένταση του φωτός και καταλαβαίνουν ότι νυχτώνει. Έτσι επιστρέφουν νωρίτερα στην κυψέλη από εκείνες που συλλέγουν κοντά στην κυψέλη.

Στο κεφάλι της μέλισσας βρίσκονται και 2 κεραίες ( διακρίνονται στις φωτογραφίες) Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τις κεραίες ως αισθητήρια όργανα.

Το στόμα της μέλισσας έχει δύο σιαγόνες και καταλήγει σε μια προβοσκίδα. Οι σιαγόνες που έχουν σχήμα λαβίδας χρησιμεύουν για να μασούν το κερί οι μέλισσες. Η προβοσκίδα χρησιμεύει στην απορρόφηση του νέκταρ  από τα άνθη αλλά και του νερού. Όσο πιο μακριά είναι η γλώσσα μιας μέλισσας τόσο μεγαλύτερη ικανότητα συλλογής έχει.Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της.

Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας  «ζουζούνισμα».

Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.

Η κοιλιά της μέλισσας αποτελείται από 6 δαχτυλίδια. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο είναι κούφιο, μοιάζει σαν τρυπάνι και συγκοινωνεί με έναν αδένα, που έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό, που φέρει στο άκρο του μικρά αγκίστρια στραμμένα προς τα μέσα. Έτσι, όταν βυθιστεί σε έναν ελαστικό ιστό, όπως το δέρμα του ανθρώπου, η μέλισσα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το κεντρί με τα σπλάχνα, που είναι συνδεδεμένα μαζί του και κατά συνέπεια πεθαίνει.

Ας παρατηρήσουμε και τους εννοιολογικούς χάρτες…

 

Τί-έχει-η-Μέλισσα-300x229

H-μέλισσα-έχει-τόσα-300x263

Τί-έχει-η-Μέλισσα-2-300x229

Το σπίτι της μέλισσας εργάτριας ονομάζεται κυψέλη κι εκεί ζειμαζί με τη Βασίλισσα και

τους κηφήνες…

b4154e6a43011672e44996deee006a1f

Παρατηρείστε την κοινωνία της μέλισσας  , τις ομοιότητες και τις διαφορές τους ως προς το χρώμα, το μέγεθος,τα χαρακτηριστικά τους γενικότερα…

Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλου του μελισσιού. Είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να γεννά, το μόνο αληθινό θηλυκό της κυψέλης.
Οι εργάτριες
 είναι ατελή θηλυκά. Κάνουν όλες τις δουλειές της κυψέλης: καθάρισμα, εκτροφή γόνου, συλλογή τροφών, νερού, πρόπολης, κτίσιμο κηρηθρών.
Οι κηφήνες
, τα αρσενικά της κυψέλης γεννιούνται την Άνοιξη και πεθαίνουν το χειμώνα. Στη μέλισσα, όπως σε κάθε έντομο, διακρίνουμε το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.

Η ζωή στην κυψέλη

η ζωή στην κυψέλη 1

Γιατί οι μέλισσες ζουν σε κυψέλες?
Οι άγριες μέλισσες ζούν σε τρύπες στα δέντρα και τους βράχους. Αν όμως ένας μελισσοκόμος τοποθετήσει κυψέλες , τότε οι μέλισσες μετακομίζουν εκεί. Μόλις μία μέλισσας βρει άφθονη τροφή τότε επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει και τις υπόλοιπες.Τις εξηγεί κάνοντας  κινήσεις που μοιάζουν με χορό. Ο αριθμός των κινήσεων και η κατεύθυνση που δείχνει η μέλισσα, μαρτυρά στις υπόλοιπες μέλισσες ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν.
Η συλλογή του νέκταρ από τη μέλισσα είναι πολύ σκληρή δουλειά.Για να γεμίσει ένα βάζο με μέλι πρέπει να κάνει εκατομμύρια ταξίδια επάνω σε λουλούδια!
Κι επειδή ξέρω ότι κουραστήκατε  με τόσες πληροφορίες …Απολαύστε ένα πολύ ωραίο video για τις μέλισσες…
ΕΔΩ:
(Tελευταία προσπέλαση 3/5/2020)

Δραστηριότητα:

Διαβάζουμε το ποίημα:
<Μέλισσες τρυγάν τρυγάν,
τα ξανθόχρυσα λουλούδια,
τα ξανθόχρυσα τραγούδια
και σου φτιάχνουν και σου φτιάχνουν…
Άνοιξε το χέρι σου , σου ‘φτιαξαν το μέλι σου>.
Γιάννης Ρίτσος
<Πρωϊνό άστρο>.
Στο ποίημα επαναλαμβάνονται 4 λέξεις.Ποιές είναι; Πόσες φορές επαναλαμβάνονται;
Βρείτε στο ποίημα μια σύνθετη λέξη και τα δύο συνθετικά της.
Ζωγραφίστε εικόνα από το ποίημα.
Φτιάξτε μία πρόταση με τη λέξη μέλισσα(έχουμε μάθει να κάνουμε προτάσεις δεν πιστεύω να ξεχάσατε…θυμηθείτε το παιχνίδι που σας έδινα αντικείμενα και σας ζητούσα να κάνετε πρόταση).
Την πρόταση θα την  ανακοινώσετε στο μάθημα σύγχρονης την Τρίτη.
Και  κάποιες κατασκευές από το Pinterest…
(το υλικό δανειστήκαμε από το blog  του Πυθαγόρειου Νηπιαγωγείου,της Ναταλίνας, της χώρας των παιδιών, του Νηπιαγωγείου Κοκκαρίου, το childrens blog και το pinterest).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s