Ζουμ, ζουμ, ζουμ τα έντομα πετούν;

Είμαστε πλέον στην καρδιά της Άνοιξης κι έχουμε μήνα Απρίλιο ο οποίος  κοντεύει να τελειώσει! Όλοι θα έχετε δει τώρα  τελευταία τα εντομάκια που έκαναν την εμφάνιση τους σε παράθυρα, αυλές, γλάστρες αλλά και στον αέρα …Και τί γνωρίζουμε για τα έντομα;

Γενικές Πληροφορίες:

Έντομο σημαίνει χωρισμένο σε μέρη. Είναι από τα πιο διαφορετικά μεταξύ τους είδη του ζωικού βασιλείου και αποτελούνται από περίπου 1.000.000 είδη. Αποτελούν επίσης τους μισούς από τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Έντομα μπορούμε να τα βρούμε σε όλα τα περιβάλλοντα ακόμη και μέσα στους ωκεανούς.

Συνήθως τα έντομα γεννούν αβγά και το επόμενο στάδιο είναι να «ρίξουν» το περίβλημά τους. Τα έντομα περπατάνε, πετάνε ή πετάνε και κάποια από αυτά κολυμπάνε. Επειδή τους επιτρέπει πολύ γρήγορη αλλά και σταθερή κίνηση, πολλά έντομα υιοθετούν το τριγωνικό βάδισμα με το οποίο περπατάνε αγγίζοντας με τα πόδια τους το έδαφος κάνοντας τρίγωνα.

Τα έντομα αγαπούν τη μοναξιά, αλλά κάποια έντομα, όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες είναι κοινωνικά και τους αρέσει να ζουν σε μεγάλες, καλά οργανωμένες αποικίες. Κάποια έντομα δείχνουν μητρική στοργή, προστατεύοντας τα αβγά τους και τα μικρά τους. Τα έντομα επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Πολλά είδη επικοινωνούν μέσω των ήχων που παράγουν, π.χ χτυπάνε τα φτερά τους μεταξύ τους και παράγουν έτσι ήχο. Άλλα έντομα επικοινωνούν μέσω του φωτός.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να ελέγξουν τα έντομα χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και άλλου είδους τεχνικές. Κι αυτό γιατί κάποια έντομα καταστρέφουν τους καρπούς , τα φύλλα ή τα φρούτα, κάποια άλλα τσιμπάνε τους ανθρώπους, κάποια τρέφονται με το αίμα των ζώων και των ανθρώπων και κάποια άλλα μεταφέρουν αρρώστιες σε ότι τσιμπάνε. Υπάρχουν όμως και έντομα που θεωρούνται οικολογικά χρήσιμα και μάλιστα κάποια προσφέρουν άμεσα οικονομικά οφέλη. Οι μεταξοσκώληκες και οι μέλισσες  δίνουν εδώ και χρόνια στον άνθρωπο μετάξι και μέλι αντίστοιχα και οι άνθρωποι τα έχουν σαν «κατοικίδια».

Συζητάμε για τα έντομα και τί γνωρίζουμε για αυτά;Μήπως γνωρίζουμε και ονόματα εντόμων;Για να σκεφτούμε μερικά να και εδώ να δούμε μερικά…92119764_122961432672174_2231813183373312000_oαρχείο λήψης

ΜΕΛΙΣΣΑ, ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ, ΜΥΡΜΗΓΚΙ, ΑΡΑΧΝΗ, ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ, ΣΚΑΘΑΡΙ,ΑΚΡΙΔΑ, ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ, ΣΦΗΓΚΑ, ΜΥΓΑ,  ΛΙΒΕΛΟΥΛΑ…και ποιά είναι τα αισθήματα που μας δημιουργούν τα έντομα;Τί νιώθουμε όταν τα βλέπουμε;Για να σκεφτούμε ποια μας δημιουργούν χαρά, ποια φόβο, ποια αηδία…

Επίσης να σκεφτούμε ποια απο τα έντομα είναι βλαβερά και ποια ωφέλιμα και ποια  ενοχλητικά ,μπορούμε να ρωτήσουμε και να μάθουμε πληροφορίες για αυτό…

Έχουν όλα τα έντομα τα ίδια χρώματα;

Μπορούν όλα τα έντομα να πετάξουν ή κάποια απ αυτά σέρνονται(έρπουν)ή και πηδούν ;

Δείτε παρακάτω τους πίνακες αναφοράς:scan00091

insekte-qe-fluturojne

ΕΝΤΟΜΑ ΒΛΑΒΕΡΑ

8c27260a49c535dd199738f515c50f08

Συζητήστε λοιπόν για τις κατηγορίες εντόμων και προσπαθήστε να θυμηθείτε χωρίς να βλέπετε τους πίνακες αναφοράς τις κατηγορίες εντόμων.

Μπορείτε να εκτυπώσετε το παρακάτω φύλλο εργασίας και να το συμπληρώσετε:

c6e6017909477e2078690b6883b50d2b

 

Και προαιρετικά να ζωγραφίσετε το έντομο που σας  εντυπωσίασε!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε κι ένα video σχετικό με τα έντομα εδώ:

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ:ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

(τελευταία προσπέλαση28/4/2020)

(τους πίνακες αναφοράς δανειστήκαμε από τα ιστολόγια της Ανθής Ζήση)

Καλή σας ακρόαση !!

Όσοι έχετε αυλή ή κατά τη διάρκεια της σημερινής σας βόλτας μπορείτε να ψάξετε και να ανακαλύψετε έντομα και να τα φωτογραφήσετε!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s